Operation Liberator

Operation Liberator
04/05 November 2017
Locatie: Carreno, Colombia

Na een succesvolle poging één van de Predator UAV’s neer te halen heeft de FARC succesvol de blackbox uit de drone weten te verwijderen. Door het signaal van de interne transponder hebben technische specialisten van JSOC de huidige locatie van de blackbox weten vast te stellen; Carreño.

Het vermoeden heerst dat de FARC de box danwel de data wil gebruiken of verkopen om zo hun ideologische doelstellingen te kunnen behalen. Deze ontwikkelingen, tesamen met de analyseslag die reeds gedaan is na de afgelopen operaties, wekt de indruk dat Carreño en omgeving een haard van FARC activiteit is geworden waar tegen op getreden moet worden.

De instabiliteit van Carreño is na Operation Snowcap in 2015 sterk toegenomen. Gezien de actuele dreiging in de regio heeft de Colombiaanse overheid besloten een eenheid van Policía National de Colombia (een paramilitair georganiseerde politie-eenheid, afgekort PNC) in Carreño te stationeren om het vertrouwen van de burgers te winnen, de veiligheid te waarborgen en illegale activiteiten in te dammen.

Met het oog op de toenemende terroristische activiteit in centraal Europa en de vermiste blackbox heeft JSOC baat bij de ondersteuning van de PNC om de “Albatros” te lokaliseren en de blackbox veilig te stellen. Een afvaardiging van Task Force Scorpion is getaskt om in Carreño de PNC te ondersteunen.