Operation Black Ice

Operation Black Ice
09/10 Juni 2018
Locatie: Carreno, Colombia

Tijdens Operation Liberator in November 2017 heeft Task Force Scorpion met steun van de lokale politie een grootschalige actie opgestart om guerilla’s die zich mogelijk in Carreno verborgen hielden te lokaliseren en te arresteren. Dit resulteerde in een grootschalig conflict waarbij een groot aantal combattanten – mogelijk aanhangers of strijders van FARC – zijn uitgeschakeld of weggejaagd richting Venezuela.

Task Force eenheden hebben tijdens deze gevechten twee Stinger systemen buit gemaakt die tijdens Operation Tiger Trap zijn gebruikt om een drone uit de lucht te schieten. Onderzoek naar deze wapensystemen heeft uitgewezen dat deze waarschijnlijk per schip vanuit Turkije zijn vervoerd, wat de herkomst uit het Midden Oosten en daarmee banden met terroristische groeperingen aldaar niet onmogelijk maakt. De blackbox die is ontvreemd uit de neergeschoten drone is tot op heden nog niet gevonden.

Uit rapporten van de lokale politie blijkt dat de “War on Drugs” in Carreno nog weinig voet aan wal heeft gekregen. De PNC heeft na aanleiding van de actie van vorig jaar instappen kunnen doen op een aantal locaties waarvan het vermoeden was dat er drugsproductie plaats vond. Alhoewel er op die locaties geen verboden middelen zijn gevonden waren er wel duidelijke sporen aanwezig van een mogelijk lab.

Het nieuws over Operation Liberator heeft zich landelijk verspreid, ook in de politieke gelederen. Na het succes van de PNC om greep te krijgen op Carreno wil het landelijke bestuur een afgevaardigde sturen om de PNC te prijzen en de lokale bevolking een warm hart toe te dragen in deze ontwikkeling.

Er wordt gevreesd dat de Albatros, die nog steeds niet geïdentificeerd is, deze kans mogelijk zal aangrijpen om een standpunt te maken door een aanslag te plegen. Het is dus van nationaal belang dat de veiligheid van deze hoogwaardigheidsbekleder wordt gewaarborgd. Gezien Task Force Scorpion nog steeds een operationeel kamp heeft in de omgeving van Carreno zijn zij getaskt om de politie te ondersteunen.